FSSC 22000

Η παγκοσμιοποίηση των αγορών έχει συμβάλει στην παγκόσμια διακίνηση συστατικών για προϊόντα τροφίμων. Αυτό έχει αυξήσει την πολυπλοκότητα  στην αλυσίδα εφοδιασμού για πολλούς παρασκευαστές, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για περιστατικά ως προς την ασφάλεια των τροφίμων. Ωστόσο, η ανάγκη για αποδεδειγμένη ασφάλεια των τροφίμων είναι ποιό σημαντική από ποτέ άλλοτε. Σε μια προσπάθεια συμμόρφωσης με την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια των Τροφίμων (GFSI – Global Food Safety Initiative), αναπτύχθηκαν μια σειρά από πρότυπα. Το Σύστημα Πιστοποίησης της Ασφάλειας των Τροφίμων, FSSC 22000, προέκυψε ως αποτέλεσμα ενός συνδυασμού δύο ξεχωριστών προτύπων, του ISO 22000 για τις  Απαιτήσεις του Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων και του ISO/TS 22002-1, το οποίο περιγράφει τις απαιτήσεις για τα προαπαιτούμενα προγράμματα. Ένα αποτελεσματικό και εναρμονισμένο σύστημα ασφαλείας των τροφίμων πρέπει να διαχειρίζεται και να εξασφαλίζει την ασφάλεια και την καταλληλότητα των τροφίμων σε κάθε κρίκο της αλυσίδας εφοδιασμού.

Το FSSC 22000 προορίζεται για την πιστοποίηση των συστημάτων ασφαλείας των παρασκευαστών τροφίμων που επεξεργάζονται ή παρασκευάζουν:

  • ευπαθή προϊόντα ζωικής προέλευσης, με εξαίρεση τη σφαγή και την προ-σφαγή (κρέας, πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και ψάρια)
  • ευπαθή προϊόντα φυτικής προέλευσης (π.χ. συσκευασμένα φρέσκα φρούτα και φρέσκοι χυμοί)
  • προϊόντα με μεγάλη διάρκεια ζωής (π.χ. κονσερβοποιημένα προϊόντα, μπισκότα, σνακ, λάδι, πόσιμο νερό, ποτά, αναψυκτικά, ζυμαρικά, αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι)
  • βιοχημικά προϊόντα για την βιομηχανία των τροφίμων (π.χ. βιταμίνες, πρόσθετα και βιοκαλλιέργειες).

*    Σημείωση: Η επιτόπια μεταφορά και αποθήκευση που αποτελεί μέρος της λειτουργικής δραστηριότητας συμπεριλαμβάνεται επίσης (π.χ. η ωρίμανση του τυριού). Μπορεί να εφαρμοστεί απ’ όλες τις επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων αυτών των κατηγοριών, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την πολυπλοκότητά τους, αν είναι κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, δημόσιες ή ιδιωτικές.

Οφέλη από το FSSC 22000:

  • Εύκολη ενσωμάτωση με άλλα συστήματαδιαχείρισης, συμπεριλαμβανομένων: της ποιότητας, συστημάτων περιβαλλοντικήςδιαχείρισηςκαι ασφάλειας.
  • Ενσωματώνει το ISO 22000: 2005, το ISO/TS 22002-1. ΠροαπαιτούμεναΠρογράμματα(PRPs), το HACCP, καθώς και τα βήματαεφαρμογήςτου
  • Αναγνωρισιμότητα απότον(GFSI – Global Food Safety Initiative).
  • Μείωση των κινδύνων ασφαλείας των τροφίμων.
  • Προώθηση τηςσυνεχούςβελτίωσης σεζητήματα ασφαλείας των τροφίμων.
  • Προώθηση νομικής συμμόρφωσης.
  • Αύξηση της διαφάνειαςσε όλη την αλυσίδαεφοδιασμού τροφίμων.