HACCP

 

Το HACCP είναι σχεδιασμένο για οργανισμούς και εταιρείες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν μία ουδέτερη αξιολόγηση έτσι ώστε να αποδειχθεί η συμμόρφωση των συστημάτων υγιεινής, η ορθή παρασκευαστική πρακτική, και οι προληπτικέσ ενέργειες για την αποφυγή κινδύνων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) 852/2004 (Τρόφιμα – Υγιεινή) ή άλλα επιλεγμένα συστήματα αναφοράς.

Το HACCP είναι επίσης σχεδιασμένο για εταιρείες  εμπορίου, παραγωγής, επεξεργασίας, διανομής τροφίμων ή διαθέτουν στην αγορά υλικά τα οποία έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (κυρίως τους κατασκευαστές της βιομηχανίας τροφίμων, του λιανικού εμπορίου τροφίμων, τη διατροφή και τη βιομηχανική γαστρονομία του εμπορίου, αλλά και των προμηθευτών τους, όπως οι κατασκευαστές των υλικών συσκευασίας).

Η έννοια του HACCP βασίζεται σε μία  έννοια υγιεινής η οποία είναι σε συμόρφωση  με τις εκάστοτε νομικές απαιτήσεις. Στόχος της είναι να εντοπίσει συγκεκριμένους κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών που ενέχουν ιδιαίτερα από την τροφή, είτε είναι φυσική, χημική, ή (μικρο) βιολογική φύση,  να μπορεί να εκτιμηθεί η πιθανότητα εμφάνισής τους και να καθοριστούν προληπτικά μέτρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποφυγή αυτών των κινδύνων. Ο κίνδυνος ή μάλλον, η ανάλυση κινδύνου πρέπει να επικαιροποιήτε τακτικά, ειδικά κατά την εισαγωγή νέων προϊόντων ή στην περίπτωση τεχνολογικών αλλαγών.

Οφέλη:

  1. Προσδιορισμός, αξιολόγηση και έλεγχος των κινδύνων για την υγεία,
  1. Αποδεικτικά στοιχεία για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων δέουσας επιμέλειας,
  1. Βελτιωμένη προστασία των καταναλωτών και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών,
  1. Αυξημένη ασφάλεια των προϊόντων και την μείωση του κινδύνου αστικής ευθύνης λόγω προϊόντων,
  1. Αποτελεσματική παρακολούθηση των κινδύνων των τροφίμων.

Οι 7 Αρχές του HACCP

1 αρχή: Διεξαγωγή Ανάλυσης Επικινδυνότητας

2 αρχή: Καθορισμός των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (CCPs)

3 αρχή: Καθορισμός Κρίσιμων Ορίων για κάθε CCP

4 αρχή: Καθορισμός Διαδικασιών Ελέγχου για κάθε CCP

5 αρχή: Καθορισμός Διορθωτικών Ενεργειών που εφαρμόζονται όταν η παρακολούθηση δείξει ότι σε ένα συγκεκριμένο CCP υπάρχει απώλεια ελέγχου

6 αρχή: Καθορισμός Διαδικασιών Επαλήθευσης για να επιβεβαιώνεται ότι το σύστημα HACCP λειτουργεί αποτελεσματικά

7 αρχή: Καθορισμός Διαδικασιών Τήρησης Τεκμηρίωσης με όλες τις διαδικασίες και τα αρχεία που αποδεικνύουν την εφαρμογή των αρχών HACCP